GPU’ nun Aşırı Isınması Nasıl Düzeltilebilir?

Gpu Neden Aşırı Isınıyor?

GPU' nun Aşırı Isınması Nasıl Düzeltilebilir?

GPU aşırı ısınması, sistemin sıcaklığı 90°C’yi geçerse meydana gelir . Yazılım şirketi NVIDIA tarafından bildirildiği üzere, GPU’ların standart çalışma sıcaklığı 40°C ila 90°C’dir.

GPU Aşırı Isınma Sorunu Nasıl Düzeltilir?

Fanı ve soğutma sistemini temizleyin.

Hız aşırtması yapmaması için GPU’nun saat hızını sıfırlayın.

Bilgisayarın hava akış sistemini ve termal macunun durumunu kontrol edin.

GPU sürücülerinin güncellemelerini kontrol edin.

GPU Neden Aşırı Isınır ve Nasıl Kontrol Edilir?

GPU, ağır ve yüklü görevleri gerçekleştirebilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Çalışma süreleri uzundur. Ancak ekran kartları yüksek performanslı kartlar değilse ısınma sorunları ortaya çıkacaktır. Çünkü düşük performanslı ekran kartları ağır işler için tasarlanmamışlardır.

GPU veya grafik kartlarının aşırı ısınmasının nedenleri:

– Soğutma sistemindeki problemin GPU sıcaklıklarında meydana gelen sorunların en yaygın nedenlerinden biri olduğu bulunmuştur.

Grafik kartının aşırı ısınması, GPU fan hızının yavaş olması , yetersiz havalandırma ve bu ısınma sorununa sebebiyet verir. Ayrıca, grafik işlemcileri soğutmaya yardımcı olan uygun hava soğutma sistemlerinin olmaması da ısınmaya sebebiyet verebilir.

-GPU’ların sıcaklık kontrolü, soğutucu tarafından yapılır. Soğutucu tozluysa havalandırma sürecini yavaşlatır. Böylece ekran kartının aşırı ısınma sorununun ortaya çıkmasına neden olur. Soğutucu, GPU’lardan gelen ısıyı emen ve soğutan metal bir parçaya sahiptir. Bununla birlikte, toz alanı kaplarsa, tüm bilgisayar ısınabilir ve bilgisayarın diğer parçalarına zarar verir.

– Her bilgisayarın saat hızları veya işlemcinin video kartlarını işleme hızı olarak bilinen saat hızları vardır. Hız aşırtma (Overclock) , GPU’nun daha hızlı çalışmasını ve daha iyi performans vermesini sağlamak için işlemcinin hızını artırır. Ancak bu , grafik kartının sıcaklığında bir artışa neden olur ve yavaş yavaş GPU’yu aşırı ısıtır.  Hız Aşırtma sonrası aşırı ısınma meydana gelirse, kullanıcının tüm ayarları varsayılana geri alması gerekir.

– Grafik kartının aşırı ısınmasının bir diğer yaygın nedeni, çok fazla iş yapma yükünün altına girmesidir. GPU’lar üzerinde aşırı bir iş yükü olduğunda, verimli çalışabilmeleri için daha fazla güce ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, daha fazla ısı üretirler ve sonunda aşırı ısınarak işlemcinin yavaşlamasına neden olurlar. Bu nedenle, GPU’nuzun ikiden fazla yoğun bir şekilde grafik kullanmasının yerine getirip getiremediğini her zaman kontrol edin.

Hava Akışını Engellemeyin!

– Yukarıda belirtildiği gibi, toz hava akışının tıkanmasına neden olabilir. Ancak her seferinde söz konusu durum bu değildir. Bazen, gevşek bir donanım öğesi veya hava akışı sistemindeki fiziksel hasar nedeniyle tıkanma meydana gelir. Bu, GPU’nun aşırı ısınmasına neden olan hava akımı sistemini bozar.

–  Termal macun, GPU’ların ısınmasını önleyen bir malzemedir. Bu jel (macun tipi ) malzeme, GPU ve ısı arasında soğutucu olarak çalışır.  Termal macun, ısıyı emen ve yükselen sıcaklığı düşüren Çinko Oksit içerir . Bu, soğutucu termal macun,GPU yongaları arasında kullanılır. Bu nedenle termal macun kurursa GPU’yu aşırı ısıtacak ve işlem hızını yavaşlatacaktır.

Sürücülere Dikkat edin!

– Bir kullanıcı GPU sürücüsünü yenisiyle değiştirdiğinde, eski grafik kartı ile sorun yaşayabilir. Kısaca yeni GPU sürücüsü eski grafik kartı ile GPU’nun aşırı ısınmasına neden olabilir. Kullanıcının yüklediği yeni sürücü, GPU’larıyla uyumlu olabilir, ancak yine de, yeni sürücüyle birlikte, kullanıcının GPU modelini etkilemeye ve ısınmasına neden olabilecek bazı hatalar yüklenebilir.

–  Yeni bir GPU sürücüsü yüklenmesiyle ilgili yazılım sorunları, GPU’yu aşırı ısıtabilecek yazılım çakışmalarına neden olabilir. Uyumsuz yazılım, aşırı ısınma nedeniyle grafik kartlarının sürekli olarak aşırı çalışmasına neden olabilir. Sorun zamanında çözülmezse, GPU’nun arızalanmasına ve yanmasına neden olur. GPU ve GPU sürücüsünün etrafındaki diğer bileşenlere zarar verebilir.  Bu nedenle, grafik kartını aşırı yüklemediğinizden veya eski yazılım ve donanım sürümlerini kullanmadığınızdan emin olun.

Donanımsal Sorunlar:

–  Bir GPU neme maruz kalırsa  hasar görebilir. Statik elektrik aşırı yüklenmeye de neden olabilir. Donanım, biriken tozdan da zarar görebilir. GPU’nun maruz kaldığı  statik elektrik, nem veya tozlar donanım arızasına neden olabilir. Bu durumda kullanıcının GPU’su çalışmayı durduracaktır.

–   Güç kesintisi GPU’ları etkiler. Çünkü etkin çalışmak için daha fazla güç üretmeye çalışır, bu da GPU’ları daha hızlı ısıtır. Yetersiz güç, yalnızca GPU’nun aşırı ısınma sorunlarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bilgisayarın donanımına zarar verebilecek başka birçok arızaya da neden olur. Kullanıcı GPU’larını veya diğer donanımlarını yükselttikten sonra güç kaynağını en başından kurmadığında veya yükseltmediğinde de ısınma sorunlarau ortaya çıkabilir.

Diğer Faktörler :

PC içindeki diğer donanım bileşenleri gibi GPU da ortamın birkaç dahili ve harici değişkeninden etkilenir.

PC’nin saklandığı ortam sıcaklığı, grafik kartının termal üretkenliğini doğrudan etkileyebilir.

GPU’lardan üretilen ısı , sıcaklığı düşürmek için bir süreçten geçirilmelidir. Bu nedenle, oda sıcaklığı zaten standart oda sıcaklığından daha yüksekse, ısı transfer sürecini engelleyebilir ve soğutma sürecini etkileyebilir. Daha kötü senaryolarda GPU’larınızın aşırı ısınmaması veya yanmaması için bilgisayarınızı nereye yerleştirdiğinize dikkat edin.

Örneğin, soğutma sistemi kasasının kendisinde bir sıcaklık vardır ve bu durum çok ısınırsa GPU’ların genel sıcaklığında da dalgalanır. Dahili hava akış sistemi, fanlardan üretilen havanın sıcak havayı etkin bir şekilde kasanın dışına verebileceği şekilde ayarlanmalıdır. Soğutma kasası düzgün yerleştirilmedi ise ve hava almıyorsa kasa hava almayıp ısınacak ve GPU’ların aşırı ısınmasına neden olacaktır. Bu nedenle, soğutma kasalarınızı da kontrol edin.

Yayınlanma tarihi: 31 Ağu 2022-GÜncellenme tarihi: 29-08-2023





“GPU’ nun Aşırı Isınması Nasıl Düzeltilebilir?” üzerine 4 yorum

Yorum yapın