VRAM Nedir? VRAM Kapasitesi Ne Kadardır?

Bilgisayarın VRAM Kapasitesini Nasıl Öğreniriz?

VRAM Nedir? VRAM Kapasitesi Ne Kadardır?

VRAM (Video Rastgele Erişim Belleği), bir grafik kartının sahip olduğu bellek miktarını ifade eden bir terimdir. Ayrık GPU’lara sahip bilgisayarlarda VRAM değiştirilemezken, çoğu durumda RAM değiştirilebilir ve hatta yükseltilebilir. GPU (video kartı olarak da adlandırılır) , bilgisayarınızın grafik kartında bulunan ve görüntüleri ekranınızda görüntülemekten sorumlu olan bir yongadır.

RAM, geçici sistem dosyalarını depolama ve yeniden başlatma sırasında verileri sıfırlarken VRAM, görüntü verilerini depolar. RAM, daha akıcı performans için saniyedeki kare sayısını (FPS) arttırır. VRAM, 3D tasarım, hareketli grafikler ve çok daha fazlası dahil olmak üzere kapsamlı şekilde grafikler ile sorumludur.

Sabit sürücüde grafik kartının yeni grafikleri depolaması için yeterli alan olmadığında, bilgisayar yavaşlamaya başlar. Ekranınızda gösterilenleri işlemeye ayak uydurmak için, özellikle oyun oynarken veya hareketli grafikler, 3D modelleme vb. gibi yoğun grafik  işleri yaparken bu noktada ek VRAM gerekir.

3D modelleme veya birinci sınıf oyunları oynama gibi GPU ile yoğun bazlı görevleri gerçekleştirmeniz gerekiyorsa, bilgisayarınızda ne kadar VRAM olduğunu bilmek yardımcı olabilir.

Windows 10 ve Windows 11’de VRAM Kapasitesini Nasıl Öğreniriz

(Makale sonundaki videoyu da izleyebilirsiniz) 

Başlat menüsünden “Windows Ayarları”nı açın veya Klavyeden ‘Windows Tuşu + I’ Tuşlarına basın.

Windows Ayarları’nda, Sistem’e tıklayın, ardından Monitör’e tıklayın.

Windows 10 ve Windows 11'de VRAM Kapasitesini Nasıl Öğreniriz

İlgili Ayarlar bölümünün altındaki “Gelişmiş ekran” seçeneğini seçin.

Gelişmiş ekran" seçeneği

“Görüntü Bağdaştırıcısı Özellikleri” bağlantısına tıklayın. Grafik sürücüleriniz ve ekran özellikleri paneliniz yeni bir pencerede görünür.

Görüntü Bağdaştırıcısı Özellikleri

Ardından, çoklu monitör kullanıyorsanız ayarlarını görüntülemek istediğiniz monitörü seçin ve Görüntü bağdaştırıcısı özellikleri girişini tıklayın. Özellikler iletişim kutusunda, Ayrılmış Video Belleğinin listelendiğini göreceksiniz.

Ayrılmış Video Belleği

DXDIAG Tanı Aracını  Kullanma

Klavyeden “Windows+ R” tuşuna basın. Arama kutusuna ‘dxdiag’ yazın (tırnak işaretleri olmadan). Ve enter tuşuna basın.

dxdiag

Üst menüden ‘Ekran’ sekmesini tıklayın. Cihaz bölümünün altında ‘Ekran Belleği (VRAM)’ seçeneğini bulacaksınız.

DXDIAG Tanı Aracını  Kullanma

Video RAM ( VRAM) nasıl artırılır?

Sisteminizde gelişmiş bir GPU varsa ve BIOS’dan vRAM’a daha fazla bellek ekleyebiliyorsa, BIOS’a girin ve Menüde Gelişmiş Özellikler, Gelişmiş Yonga Seti Özellikleri veya benzeri bir seçenek arayın.

Menü seçeneği altında, Grafik Ayarları, Video Ayarları veya VGA Paylaşım Bellek Boyutu gibi bir şey arayın. Orada, sistemin ayrılmış video belleğinin boyutunu artırabilirsiniz.





“VRAM Nedir? VRAM Kapasitesi Ne Kadardır?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın