PC- Bilgisayarım Neden Donuyor – Kilitleniyor Ve Takılıyor

PC- Bilgisayarım Neden Donuyor - Kilitleniyor Ve Takılıyor

Bilgisayarda takılma donma ve kilitlenme sorunları elbette hemen hemen herkes yaşar. Sistem yanıt vermez, donar veya kilitlenir. Tepki vermeyen bir Windows bilgisayarla uğraşmak sıkıntılı bir durumdur. Lakin bilgisayarınızın donma sebeplerini bulmak da zaman alabilir. Bilgisayarın donma, kilitlenme ve takılma nedenlerini ve çözümlerini sizin için listeledik. Böylelikle bu sorunlar ile karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini ve neyi kontrol etmeniz gerektiğini biliyor olacaksınız. Unutmayın bir sorunun sebebini bulmak sorunu çözmenin yarısıdır.

Neden Bilgisayar kilitlenir, takılır ve donar sebepleri ve çözümleri

1- Anti virüs yazılımları sisteminizin belleğinin büyük bir bölümünü kullanırlar. Çünkü arka planda siz işlerinizi yaparken virüsten koruma, sistem taramaları ve diğer görevleri yaparlar. Bazı kullanıcıların yaptığı hata ise ya kötü bir anti virüs yazılımı kullanarak sistemlerini ağırlaştırırlar yada farkında olmadan ikinci bir antivirüs yazılımını bilgisayarlarına yüklerler. Birden fazla antivirüs kullanmak, bilgisayarınızı daha iyi korumanıza yardımcı olmaz. Aksine birden fazla antivirüs programı bilgisayarda çalışmanızı engeller.

2- Bilgisayarınızın donmasını ve diğer sorunları önlemek için, sürücülerin güncel olduklarından emin olun. Çünkü sürücüler, diğer donanım aygıtlarıyla ve işletim sistemi ile birlikte çalışırlar.

3- BIOS’da değişiklikler yaptı iseniz sorun bununla ilgili olabilir. Bios’da yaptığınız değişiklikleri sıfırlayabilirsiniz.

4- Aynı anda çok fazla sayıda program çalıştırırsanız bilgisayar donabilir. Sebebi ise gereğinden fazla açık programlar CPU ve bellek gibi donanım kaynaklarınızı tüketirler. Ve sonuç olarak bilgisayar donar ve yanıt vermez. Bilgisayarınızın donmasını önlemek için, yalnızca ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları kullanmaya çalışın. İhtiyaçlarınıza göre bilgisayarınızda kaynak sorunu yaşıyorsanız bellek arttırmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, bilgisayarınızda en az 8 GB RAM kullanmayı düşünebilirsiniz.

5- Bilgisayarda takılma ve donmaların sebeplerinden biri de bazen yazılımlardır. Bilgisayarda hiç birşey yokken aniden takılmalar başladı ise son zamanlarda bilgisayarda bir yazılım çalıştırıp çalıştırmadığızı düşünün. Eğer son zamanlarda bir uygulama yada uzantı çalıştırdı iseniz onu kaldırmayı deneyin. Uzun zamandır bu takılma sorunu var ise belkide hatırlamıyor olabilirsiniz, yüklü uzantı ve uygulamaları kontrol edin. Gereksiz olan ve kullanmadıklarınızı kaldırın.

6- Kötü amaçlı yazılım her türlü soruna neden olabilir ve donması ve takılması da bir olasılıktır. Güvenilir bir virüsten koruma yazılımı ile kötü amaçlı yazılımın bir şekilde bilgisayarınıza bulaşıp bulaşmadığını görmek için tam bir virüs taraması yapın.

7- Bilgisayarınızın donmasının sebeplerinden biri de aşırı sıcaklıktır. Bilgisayarınız alışılmadık bir ses çıkarıyor veya yüksek bir ses çıkarıyor ise, aşırı ısındığının işaretidir. Bilgisayarın fanını temizlettirebilirsiniz, fan arızalı ise değiştirtebilirsiniz yada laptop soğutucu kullanabilirsiniz.

8- Bilgisayarda donma sorununu bilgisayara bir aygıt taktığınızda yaşıyorsanız bu durumun suçlusu elbetteki taktığınız donanımdır. Aynı anda birkaç donanım takıyorsanız bu donma sorununun hangisinin yaptığını bulmak için aygıtları tek tek takın. Böylelikle arızalı olan aygıtı kolayca bulabilirsiniz. Ayrıca USB aygıt sürücülerini de güncel tutmalısınız.

9- Arka planda sistem geri yükleme çalışıyor olabilir. Sistem geri yüklemeye ihtiyacınız yok ise kapabilirsiniz.

10- Windows dosya ve klasörleri indexliyor olabilir. İndexlemeyi kapatabilirsiniz. Yerine everything isimli yazılım kullanabilirsiniz.

Bu konularda ilginizi çekebilir:

Windows’10 Bilgisayarda Uygulamalar Geç Yanıt Veriyor Çözümü

Sistem Geri Yükleme Nasıl Kapatılır Ve Neden Kapatılmalı

Windows 10’un Çalışma Performansı Nasıl Arttırılır

Masaüstü Simgeleri Yavaş Yükleniyor Sorununa Çözüm

Windows 10 Klasörler Yavaş Açılıyor Sorununu Fixleyin

Windows 10 da Dosya İçeriği Arasında Arama Yapma

Windows 10 Arama Çalışmıyor Sorunun Çözümü

Everything İle Harici Harddsik Nasıl İndexlettirilir

Yayınlanma tarihi: 2 Ara 2019,-GÜncellenme tarihi: 30-04-2023





“PC- Bilgisayarım Neden Donuyor – Kilitleniyor Ve Takılıyor” üzerine 4 yorum

Yorum yapın